Op straat pik je ze er zo uit. Ze zijn te herkennen aan het coconnetje om hen heen. Een soort schild dat hen moet beschermen tegen de boze buitenwereld. Soms is dat een letterlijk schild, zoals een grote brede riem of een omgeknoopte trui die de probleemzones moet bedekken. Die laatste vorm van camouflage heb ik ook wel de ‘complexdoek’ genoemd. Het tegenovergestelde effect wordt ermee bereikt: de nadruk komt juist op de probleemzones te liggen. Degenen die dit doen zijn meestal gehuld in zwart om minder op te vallen, of dragen juist heftige bloemenprints of felle kleuren ter afleiding.

Mijn handen jeuken als ik ze zie. Ik begrijp ze en voel hun onzekerheid, maar ik wil ze het liefst ontdoen van dat schild totdat ze zichzelf weer zien. Laagje voor laagje wil hun onzekerheid er afpellen, totdat ze uit hun cocon komen. Vaak blijken ze uitgekleed zelfs twee maten slanker.

Probeer jezelf eens letterlijk en figuurlijk uit te kleden, totdat je naakt voor de spiegel staat. Daar, zonder kleding, bril, make-up of Photoshop, valt alle bescherming van je af en word je in al je kwetsbaarheid geconfronteerd met je imperfecties. Ga de confrontatie maar aan. Voor de spiegel worden de meest harde mensen milder en realistischer. Ik heb er met vele mensen gestaan die hun schild maar met grote moeite konden neerleggen. Voor de spiegel leren ze kritischer maar toch liefdevol naar zichzelf te kijken. Dat is precies wat ik wil bereiken. Om zowel je innerlijk als je uiterlijk door de wasstraat te halen, totdat je tot inzicht komt. Spiegelbeeldsessies zijn een belangrijke bron van inzicht.

Zo ontmoette ik Angelique, die mij een huishouden liet zien waar ik intens van schrok: vuile was op de grond, onverzorgde kinderen, gesloten rolluiken. Alle mooiheid was verdwenen, die glipte zo door haar vingers. Ik nam haar mee voor de spiegel en plotseling zag ze in hoe kwetsbaar ze was. Ze moest direct huilen. Ze was het niet waard, vond ze. ‘ik heb je hulp nodig, ik verzuip.’ Dat is wat een spiegel met je kan doen. Als je daar staat, in al je kwetsbaarheid, gaat het luikje naar je diepste gevoel open. Echte schoonheid zit in erkenning van je zwaktes. Kijk je spiegelbeeld recht in de ogen en accepteer je uitgangspunt. Ik weet dat je niet zo één-twee-drie je zelfbeeld kunt veranderen, maar het is een eerste stap in de goede richting om je lichaam eerlijk te bekijken. Daarmee zul je het namelijk moeten doen. Probeer er trots op te zijn!

Eén van de dingen die ik het afgelopen maanden verder wilde ontwikkelen was systemisch coachen. De afgelopen tijd heb ik vrouwen geholpen om zich te bevrijden van blokkades in zichzelf, hun leven, werk, relatie en met hun bedrijf. Zodat ze zich nog meer konden verbinden met zichzelf, hun eigen weg konden volgen, zich vrij en krachtig voelde en de liefde en energie weer kon stromen in zichzelf, relaties en hun bedrijf. Het waren korte en krachtige sessies, omdat systemisch werk snel tot de kern komt. Heb je interesse? Wil je je eigen kracht (her)ontdekken? Neem gerust contact op. www.sylforstyle.nl