Vaak zijn de grootste clichés zo enorm waar! Daarmee zijn ze eigenlijk ook een bron van wijsheid. Zo ook het cliché ‘Lach, en de wereld lacht terug!’. Een cliché vol positiviteit, eigenlijk eentje waar ik wel vrolijk van word. Met het zonnige weer van deze dagen ook makkelijk uit te voeren. Maar hoe werkt dat nou, dat lachen en teruglachen?

Uiteraard moet je het ruim opvatten. Al het positieve dat je geeft, krijg je terug. Misschien niet op het moment dat jij verwacht, of op de manier die jij wilt. Je krijgt het vooral figuurlijk terug. Wanneer je de wereld benadert met een roze bril, betekent dat heus niet dat het onheil jou niet zal treffen. Maar je bekijkt de situatie anders, en hebt niet het gevoel dat het alleen jou overkomt. In feite is lachen het beste wapen tegen onheil.

Dat lachen kun je dus op veel manieren zien. Eigenlijk draait het simpelweg om het geven van positiviteit. Bijvoorbeeld met het maken van complimentjes naar anderen. Daarmee laat je de ander stralen (de wereld lacht dus terug!), of geef je hem op zijn minst wat meer zelfvertrouwen. Door leergierig en met oprechte interesse te luisteren of overal kansen te zien of te creëren. Als het niet voor jezelf is, dan wel voor de ander. Door anderen, zoals vrienden of kinderen, aan te moedigen, te laten ontdekken en proberen. Zodat zij er vervolgens achter komen dat ze iets kunnen waarvan ze het zelf nog niet wisten. Hoe gaaf is dat?!

Er is dus altijd een wisselwerking tussen jouw positiviteit en die van een ander, al heb je dat soms niet eens door. De wereld werkt als een spiegel, maar jij bepaalt zelf wat voor gezicht terugkijkt!